Metselwerk

Onderhoud gevel

Plaatselijke vuilafzetting, algen –en mos ontsieren de gevel. In de loop der jaren verslechterd de kwaliteit van het voegwerk. Redenen om reinigend en technisch onderhoud te plegen.

Factoren die van invloed zijn op vervuilen van de gevel zijn de ligging van het gebouw, de ligging, de vormgeving en weersinvloeden. Er bestaan verschillende reinigingsmethoden. De geschikte reinigingsmethode voor uw gevel is afhankelijk van het soort baksteen, de soort vervuiling, de technische staat van de gevel en uw eigen wensen. Een gemetselde gevel kan gereinigd worden door middel van warm water onder gepaste druk, met een toevoeging van een reinigingsmiddel of door middel van warm water onder gepaste druk. Door de gevel schoon te spuiten wordt de oppervlaktevervuiling verwijderd. Wilt u uw gevel als nieuw, dan is straaltechniek wellicht een betere optie voor u.

Het is belangrijk de staat van het voegwerk te meten alvorens met de reinigingswerkzaamheden aan de slag te gaan. Als het voegwerk in slechte staat is, kunnen er tijdens de reinigingswerkzaamheden stukken loslaten. Door de staat van tevoren vast te stellen, voorkomt u meerwerk achteraf.

voeghardheidsmeting

De gevel impregneren met een hydrofobeermiddel zorgt ervoor dat de gevel weer waterwerend is, zonder zijn ademende eigenschap te verliezen. Nadat de gevel geïmpregneerd is, neemt deze geen vocht meer op van buitenaf. Het vocht kan wel van binnen naar buiten toe. Deze eigenschappen zijn ook gewenst bij een getucte gevel en bij betonnen elementen.

Impregneren